MARATON İÇİN 20 ÖNERİ
1)DİNLENME
Maratonlar arasında vücudunuzun kendisini toparlaması için yeterince zaman ayırmazsanız , potansiyeliniz koşabilmeniz için kendinize yeterince şans tanımamış olursunuz. 1984 olimpiyatlarından gümüş madalya kazanan İrlandalı John Treacy her maratondan sonra 4 hafta dinleniyordu. Söylediğine göre ‘‘ Çok sayıda ve çok yetenekli, başlayan ve bırakan koşucu gördüm.bu koşucular genellikle bir hafta içinde antrenmanlara tekrar başlarlardı veya daha kötüsü diğer hafta tekrar yarışırlardı.’’
Antrenmanın içindeki dinlenmenin veya yavaş koşuların önemi Avusturyalı büyük koşucu Rob ve Castella tarafından da belirtiliyor ve iddia ettiğine göre de YAVAŞ KOŞUSUZ HİÇ BİR ZAMAN TOPARLIYAMAYACAKSINIZ VE VÜCUDUNUZA BUNU ADAPTE ETMESİ İÇİN ŞANS TANIMIYACAKSINIZ.
2)ANTRENÖR BULUNUZ
Antrenörler size sadece program hazırlamazlar, aynı zamanda iyi bir dost, kötü koşunca destekleyicidirler. Bunlardan da önemlisi daha iyi koşmanıza yardımcı olabilmek için yanınızdadırlar. 1990 ve 1991 Londra Maratonu ikincisi Francıe Larrıeu Smith’e göre ‘‘Elit olmayan bir koşucu bizim devamlı olarak motive olduğumuzu düşünür ve antrenör işte o problemlerin çözümüne yardımcı olur.’’
3)ÖNCE SÜRAT SONRA DAYANIKLILIK KAZANDIRILMASI
YAKLAŞIMI
Maraton programlarının pek çoğunda hız kazandırma antrenmanlarının dayanıklılık kazandırıldıktan sonra yaptırıldığı görülmektedir.
1991 Dünya Şampiyonası üçüncüsü Steve Spence bu genellemenin tam tersini yapıyordu. Antrenörü Dr. David Martın (Sebastıan Coe’nun danışmanı) Steve Spece için özel program hazırlamıştı.
Coe’nun programında hız antrenmanına öncelik verilmiş ve daha sonrada dayanıklılık kazandırılmaya çalışılmıştır. Bu yöntemi uygulamadan önceki koştuğu maratonların hiçbir tanesini Steve Spence yürümeden bitirememişti.
4)ÖNCE ANTRENMAN SONRA YARIŞ
İngiltere eski rekortmenlerinden Sarah Rawell maratonun sonlarındaki mücadeleyi yaşayabilmek için düzenli olarak Pazar sabahları 25 km. koşardı ve öğleden sonraları da 8-1 km.lik yarışlara katılırdı. Söylediğine göre; Bu yöntem ona yorgun olduğu zaman nasıl mücadele etmesi gerektiğini öğretiyormuş. Fakat 8-10 km.lik yarışların sonundaki hızlanmalar ayakların normal zamanlardaki verdiği karşılığı veremiyordu, bu da benim egomu tatmin etmiyordu.
5)MARATON MESAFESİNDEN DAHA UZUN KOŞ
42.195 km.yi ilk defa koşmanın çok özel bir duygu olduğunu hissedebilirsiniz. Eğer antrenmanlarda bu mesafeyi koşmuşsanız hiç şüphesiz olmasın ki maratonu umduğunuzdan daha iyi koşabilirsiniz.
Hiçbir antrenman programında 35-40 km.den daha uzun koşu yoktur. Fakat Rob ve Castella devamlı 48 km’ ye kadar uzunlukta bir koşuyu antrenman programına alırdı. Daha sonraları da pek çok koşucunun onu taklit ettiği görülmüştür. Rob ve Castella’ya göre ‘‘Antrenman vücudu farklı yüklenmelere mümkün olduğunca hızlı ve etkili bir şekilde hazırlamaktadır.’’
6)YOLDA KOŞMA
Rıchard Nerurkar (Maraton Dünya Şampiyonu) Marlborough’da ki evinden dışarıya adımını attığını attığı anda kendini Wiltshıre’ın çayırlarında bulmaktadır. Helsinki’deki Avrupa Şampiyonası’na hazırlanırken haftada 200 km. antrenman yapıyordu ve bununda %70’ini (140 km.) toprakta koşuyordu.Rıchard Nerurkor’a göre, bu yöntem devamlı yolda koşmaktan çok iyidir. Toprakta koşmak vücudu sakatlıklara karşı korumakta ve vücuda uygulanan baskıyı da azaltmaktadır.
7)KOŞUDAN SONRA BUZ KULLAN
Dünya masterler eski rekortmeni Jack Foster fazla antrenmandan kaynaklanan sakatlıklardan korunmak için at yarışlarında kullanılan bir yöntemden yararlanıyordu. Yeni Zelanda (41 yaşında 2.11.19 koştu) koşucu her antrenmandan sonra bütün vücuduna soğuk su tutuyordu. Fakat herhangi bir kişide buz kullanarak kas iltihaplanmalarını en aza indirmeyi tercih edebilir.
8)KOŞU BANDINDA ANTRENMAN
Ingrid Krıstıansen 1985 kışını koşu bandında antrenman yaparak geçirdi. Bu ise onun 2.21.06 ile dünyanın en iyi derecesini Londra Maratonu’nda koşmasını engellemedi.
Ingrıd Krıstıansen koşu bandını Norveç’in karına karşı kullanmıştı, fakat daha sonra koşu bandını hız ayarlamasında ve konsantre olmada da kullanılabileceğinin farkına varmıştı. Bir eş ve anne olarak eski formunu yakalamada ve onun için uygun ortamı yaratmasından dolayı Ingrid Krıstıansen koşu bandının değerini daha iyi anlamıştı. Söylediğine göre ‘‘ Kocam yanında oturup gazetesini okurken ve çocuğum yanımda oynarken ben rüzgardan uzakta koşabiliyorum.
9)NABIZ SAATİ KULLANIN
Harcanan eforun ölçümü maratona hazırlanırken bazen çok zordur. Nabız saati antrenmandaki eforun ölçümünde yardımcı olabilir. Nabız saati kullanan atletlerden Steve Brace’in söylediğine göre ‘‘Ara sıra nabız saati kullanarak antrenman düzeyim ve durumum hakkında çok şey öğrendim.’’
10)KİLOMETRENİ AZALT
Gelecek maraton için daha fazla antrenman yapmayı istemeniz doğaldır. Bunu uygulayanlardan eski dünya rekortmeni ALBERTO SALAZAR uyarıyor ‘‘YAPMA’’ Amerikalı atletin iddiasına göre fazla antrenmanlar kariyerin yok olmasına neden olabilir. Amerikalı atletler ‘‘İdeal maratonunuzu koşmak istediğiniz zaman kendi kendinize her hafta en fazla ne kadar koşabileceğinizi sorun ve sonra onun % 20’sini çıkarın. Çünkü insanlar genellikle kendilerine gerekli olandan daha fazlasını isterler.
11)UZUN DÖNEMLİ AMACINA SADIK KAL
Maratona hazırlanmak patates yetiştirmek gibidir. Zaman alır ve siz bir iki hafta sonra patateslerinizi söküp gelişimine bakmazsınız değil mi? Başka bir deyişle, gelişmenizi görebilmek için programınızı devamlı bozmayınız. Joan Benoit 1984 Olimpiyat Şampiyonluğuna hazırlık döneminde çok sayıda paralı yarış önerisini geri çevirdi. Söylediğine göre her şeyi Los Angelas’a göre ayarlamıştı ve yanlış bir nedenle hiçbir yarış koşmamıştı.
12)KROS YARIŞLARI KOŞUNUZ
SORU: CARLOS LOPES, JOHN TREACY, EAMON MARTIN VE RICHARD NERURKAR’nın ortak özellikleri nelerdir?
YANIT: Maraton başlamadan önce hepside Dünya çapında kros koşucusuydular. Kros milli takım antrenörü Bud Baldoro’ya göre ‘‘Kros koşuları diğer branşlara geçen atletlere güç ve dayanıklılık kazandırır.’’ Başka bir delil daha isterseniz, Eaman Martin 1993’te Londra maratonunu kazanmasından 3 hafta öncesini anımsamanız yeterlidir. Eaman Martin Britanya’yı Dünya Kros Şampiyonasında temsil etmişti.
14)FARKLI SPOR DALLARINDA ANTRENMAN YAPINIZ
Pek çok sporcu farklı spor branşlarında antrenman yapmanın yararlarını her gün daha iyi anlamaktadır. İngrid Krısteansen ise yıllar öncesinden biliyordu. Atletizmdeki o muhteşem dereceleri koşmadan önce Dünya çapında kros kayakçısıydı ve halada kros kayağında devam etmektedir. Söylediğine göre’‘Kayakla vücudun üst bölümünü güçlendirirsiniz ve kendinizi daha zinde hissedersiniz.’’ Britanya’da kros kayak olanaksızdır, fakat siz bunu salona uyarlanmış biçimini yapabilirsiniz.
Bisiklet sürmek başka bir alternatif olabilir.
14)KENDİNİZE KARŞI ACIMASIZ OLUN
42.195 km.’ ye hazırlanmak oldukça zor, fakat PAUL EVANS işini daha da zorlaştırıyordu. O kendi gücüne inanıyor ve antrenmanın büyük bir bölümünü kendi başına yapıyordu. İngiltere’nin en doğusundaki Lowestoft kasabasında yaşıyor ve söylediğine göre bu kasabada yaşamak ona yarışın daha kolay geçmesini sağlıyormuş. Bütün interval antrenmanlarını kıyıda deniz dalgalarının önünde yapıyormuş.
15)KİLONUZU KONTROL EDİNİZ
Ne
kadar zayıflarsınız o kadar hızlı koşabilirsiniz, ama dikkatli olun ve çok
fazla zayıflamayın diye uyarıyor Rob de Castella. Söylediğine göre ‘‘Eğer beslenmemizden
çok fazla keserseniz yeterince karbonhidrat alamazsanız, dengeli beslenmezseniz
ve performansınızda düzensizlikler ortaya çıkar.’’ Robde Castella devamlı
mantıklı bir diyet programı uygulamış ve kilometre doldururken de vücut
ağırlığındaki değişimleri gözlemlemiştir.
16)DÜZENLİ MASAJ YAPINIZ
Ne kadar uzun koşarsanız vücudunuza o kadar baskı uygularsınız. Elit koşucuların çoğu antrenman programlarına masajda ilave etmeye başlamışlardır. Masaj pek çok atlet gibi size de çok pahalıya mal olabilir, fakat sizde Eamana Martin gibi alternatif yöntemler geliştirebilirsiniz. Şöyle ki sıcak bir banyoda sabun ile kendi kendinize masaj yapabilirsiniz.
17)ZİHİNSEL ANTRENMAN YAPINIZ
Dünyanın en iyi atletleri yarıştan önce
yarışı gözlerinin önünde canlandırırlar. 1984 Olimpiyat üçüncüsü Charlı’e
Speddeng bu yöntemin çok yararlı olduğunu iddia ediyor. Söylediğine göre bazen
kendisini bir yere kapatır. Yarışın başlangıcını, ortasını ve sonunu hayal
ederek iyi koştuğunu gözünde canlandırırmış. Hayal kurar ama asla fantezi
kurmazmış. Kendinizi yarışın yarısını koşmuş ve bir o kadarda koşacak şekilde
görmenin çok önemli olduğunu söylüyor.
14)DİNLENMEYİ ÖĞRENİNİZ
Eğer bu yazıyı maratonun arifesinde okuyorsanız endişelenebilirsiniz. Önemli olan yarışı düşünmemenizdir. İngiliz milli atletlerinden Geoff Wighman, yarıştan önce sinemaya gittiğini ve böylece yarışı düşünmeden 2-3 saat geçirdiğini belirtmiştir.
19)AYRINTILARA DİKKAT ET
Pek çok yarış ayrıntılara önem verildiği için kazanılmıştır. Örneğin yarış parkurunu iyice öğrenmek veya ayakkabı bağını iyice düğümlemek gibi.
Büyük
bir olasılıkla siz Ron Hill gibi hareket etmeyeceksiniz. Ron Hill kazandığı ilk
büyük yarış olan 1969’daki Avrupa Şampiyonası
maratonundan önce bacaklarındaki kılları traş etmişti. Bir bilim adamı
olarak elde edebileceğim her avantajı ararım, demektedir.
20)YAVAŞ BAŞLAYINIZ
Eğer dikkatli olmazsanız daha başlangıçta adrenalinizin fazla yükselmesine ve aylarca yaptığınız antrenmanların boşa gitmesine neden olursunuz. Şu sözleri her zaman anımsayınız YAVAŞ YAVAŞ HIZLAN.
John Tracey, Rosa Mota’nin yanında Boston Maratonunun ilk birkaç kilometresini beraber koşmasına rağmen 2.10.25 koşmayı başarmıştı. John Tracey, 25 km.’den sonra düşüncenizi yarışın kalan bölümü üzerinde yoğunlaştırmanız gerektiğini belirtmiştir. Bu safhada düşüncelerinizi hızınızı korumak için yoğunlaştırınız.
Çok sayıda atlete yanıt verebilmek için 4 maraton programı hazırladık. Bunlar elit koşucular için, 3 saat (3.20 bayanlar) altı için, 3.30(3.50 bayanlar)’un altı için birde bitirmek isteyenler için. Bütün programlardaki genel strateji aynıdır. Programların ilk yarısında genel durumunuzu geliştirmeniz amaçlanır. İkinci bölümde yani istenilen km.’ye ulaşılınca son iki haftada ki km.’yi azaltmadan önce 3 tane iki haftalık maraton programı uygularsınız. Bu iki haftalık program kendi içinde değiştirilebilir ve siz bunu yarışlarınıza göre istediğiniz zaman uygulayabilirsiniz. Bazen iş ve ailevi nedenlerden dolayı yeterli antrenman yapamayıp yerinizde sayarsınız. O hafta yeterli km.’yi doldurarak zararı en aza indirebilir ve sonrada ana plana geri dönebilirsiniz.
Birkaç haftalık düzenli ilerlemeden sonra yarışa girebilecek düzeye gelmiş olmalısınız. Yarışa girmeniz çeşitli nedenlerden dolayı çok önemlidir. En önemli neden daha önce hiç yarışmamış olanlara tecrübe kazandırır.yarışlarda antrenmanlardan daha hızlı koştuğunuzu göreceksiniz. Bu da kapasiteniz hakkında bilgi verir.
Yarışlar vücuda fazla baskı uygular. Eğer bu doğru kullanılırsa gelişmenizi doğru yönde etkiler. Bu baskının vücudunuzun daha önce etkilenmeyen bölgelerine doğru gittiğini de görürsünüz. Yarışlar sizin mutluluğunuz içindir. Sporun birinci amacı zaten kendi düzeyinizdeki kişilerle olan mücadelenizdir.
Programınızı yarışlarınıza göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin yarışınız uzun koşmayı planladığınız haftaya denk gelirse sizde bunu koşacağınız haftayla değiştirebilirsiniz.bu da size yarıştan önce kilometrenizi uzatmanızı zorunlu kılar.
Maratona hazırlıktaki en önemli dönem son iki haftadan önceki bir aylık dönemdir.15. ve 16. haftalar en kolay haftalardır. 14. haftada antrenmanların azalmaya başladığı hafta olabilir.
İster elit atlet olsun, ister 3.30’un altında koşmaya çalışan biri olun, önemli olan maratonda sizin için ekonomik bir tempoda koşmanızdır. Koşucuların çoğu antrenmanlarını maraton temposundan daha hızlı yaparlar.biz ise uzun koşularımızı maraton temposundan daha yavaş koşacağız. Bütün bunların yanında çok az koşucuda maraton temposunda antrenman yaparlar.ilk birkaç kilometrenin temposu belki çok yavaş gelebilir, fakat önemli olan aynı tempoyu ilerleyen kilometrelerde de koruyabilmektir.
İşte bu nedenlerdir ki program 10-15km.lik tempo koşularını da içermektedir. Bu ise eşik noktası temposu koşuları gibi değildir, çünkü eşik noktası(koşu hızı oksijensiz solunuma topladığınız temponun biraz üstündedir) 15 kilometrelik yarış temponuza eşittir ve bu da maratonda ki millerinizden (1609m.yada sahada 4 tur) 30 saniye daha hızlı bir koşuya gelmelidir.
Programın ilerleyen bölümlerinde en önemli kısım Pazar günleri olan uzun koşulardır. Eğer gerekli ise başka aktivitelerinizi azaltabilir veya tamamen bırakarak büyük efor isteyen uzun koşulara daha rahat başlayabilir ve antrenman sonrası kendinizi toparlamanız için ortam yaratmış olursunuz. Unutmayınız ki yeterince dinlenmeden yapılan antrenmanlar boşunadır.
İki hafta antrenmanları azaltmak için yeterlidir.13. ve 14. haftalarda çok iyi antrenmanlar yapabilirsiniz, ama sakın daha önceki 12 haftada yapamadıklarınızı bu iki haftada yapmaya çalışmayınız. Bu iki haftanın (13. ve 14. haftalar) sonunda siz diyebilmelisiniz ki ‘‘ Bu iki hafta beni tamamen bitirdi, yerine bu iki hafta benim kendime güvenimi tamamen arttırdı.’’
13. haftanın sonunda yapmanız gereken uzun koşunuzu herhangi bir nedenle yapamazsanız o uzun koşuyu gelecek haftaya aktarmakla kendinizi riske atabilirsiniz. Eğer yinede koşmak isterseniz, ya temponuzu yavaşlatmanızı yada mesafeyi kısaltmanızı tavsiye edebiliriz. Ve böylece kendinizi bitirmemiş olursunuz.
Hazırlık dönemine ait bütün notlardan sonra unutulmamalıdır ki, yarış çok farklı aktivitedir. Yarışta başkalarıyla ve onlara karşı koşuyorsunuz, ayrıca yarıştaki o insan kalabalığını gözardı etmemelisiniz. Ayrıca heyecanınız adrenalinizle de mücadele edeceksiniz. Bütün bu faktörlere karşı vücudun farklı bir tepki gösterecektir ve temponuzda bozulabilecektir.
İşte bütün bu nedenlerden dolayıdır ki durumunuza bakmadan maratondan önce bir iki çeşitli mesafelerde yarışlara katılmalısınız. Kim bilir kendiniz bile şaşıracağınız dereceler alabilirsiniz.
ELİT ATLETLERİN PROGRAMI
Elit atletler veya herhangi birisi için antrenman ilkesi aynıdır. İlk önce süratli koşuya uydurabilecek hıza sahip olmalısınız. Sonrada bu hızınızı bütün yarış boyunca koruyabilmek için dayanıklılığınızı geliştirmelisiniz.
Kabaca maratondaki bir milinizle tek bir millik koşunuz arasında bir dakikalık fark var. Atlet maratonu 6 dk/mil. Temposunda koşmak isterse tek bir milli 5 dk.’da koşabilmelidir. Eğer atlet maratonu 6 dk./mil. Temposunda koşmak isterse 10 km.’yi 5.30 dk./millik tempodan daha yavaş koşmamalıdır.
Kesin rakamlar her zaman farklıdır, fakat prensip değişmez. İyi bir maraton koşucusu bir 10 km. koşabilmelidir. Eğer daha hızlı maraton koşmak istiyorsanız 10. km koşucusu ile antrenmanlara başlamalısınız.
2.24 koşmayı ümit ediyorsanız 30 dakikanın altında 10 km. koşabilecek şekilde antrenman yapmalısınız. Bu tarz antrenman oksijen alımınızı ve bölgesel kaslarınızın dayanıklılığını arttırır. Sonuç olarak oksijenli ve oksijensiz dayanıklılık yüzeyiniz yükselir.
10 km. veya daha kısa yarışlarda son bir iki kilometrede hızlanarak derecenizi geliştirebilirsiniz ve bu arda büyük bir oksijen borçlanmasına girersiniz. Fakat 10 km.’nin üzerinde veya yarı maratonda sizin dereceniz genel olarak düzenli bir tempodaki hızınıza bağlıdır ve buda sizin oksijen borçlanması düzeyinizi geliştirmez. 25. km. veya daha uzun mesafeye yöneldiğinizde başka faktörler devreye girer. Bunlar ise sıcaklığın kontrolü, enerji kaynağı, sıvı kaybı ve sinir kasları yorgunluğudur. Bunlara genel mukavemet ilave edilmelidir ve bizim programımızda da ilave edilmiştir.
Programı hazırlamak kolaydır ama burada akla gelen soru sakatlanmadan programı uygulayabilecek misiniz? Her şeyden önce mesafeyle rahatça başa çıkabilmelisiniz. Daha sonrada dozajını arttırırsınız. Önce mesafe için antrenman yapınız sonra sürat için, fakat hazırlık süresi kısa ise ikisini de birlikte yapın. Yani antrenmanlarınızı aynı yoğunlukta tutunuz ve yavaş yavaş miktar arttırınız.
2.30 erkekler ve 2.45 bayanlar için hazırlanmış programda en fazla kilometrenin koşulduğu haftada toplam mesafe 120 km.’dir. daha iyi koşmak isteyenler en uzun hafta 160 km.’ye çıkabilirler.
3 VE 3.30’UN ALTI PROGRAMI
3 ve 3.30’un altı programı koşu hızını ve mesafe dayanıklılığını arttırmak için değişik tekrar koşuları, yokuş ve tempo koşularından oluşmaktadır. En fazla kilometrenin koşulduğu haftada ki mesafe 90-100 km. arasındadır. Fakat isterseniz daha da arttırabilirsiniz. Program günde bir antrenman olarak planlanmıştır. Fakat isterseniz kahvaltı öncesi veya öğle yemeği öncesi 5-6 km. koşarak 25-30 km.’yi rahatça toplam mesafenize ekleyebilirsiniz. Sert koşullar ve uzun koşular önemlidir. Gerisi çok az farklılık yaratır.
BİTİRMEK İSTEYENLER İÇİN
Ana faktör sizi yeterince güçlü duruma getirerek hıza bağımsız olarak yarışı bitirmenizi sağlamaktır. Bundan dolayıdır ki programda çok az tempo antrenmanı vardır. Dayanıklılığınızı (mukavemetinizi) arttırmaya ve zayıflamaya gereksiniminiz vardır.
En önemli basamak düzenli olarak koşmaktır. Temponun önemi yoktur. Koşabileceğiniz en yavaş grupla antrenmana çıkmanız en doğrudur.
Buradaki en önemli antrenman hafta sonlarında ki uzun çok yavaş koşulardır. Bunun büyük bölümünü canlı bir şekilde yürüyünüz. Ve arasıra koşu ile yürüyüş temposunda koşunuz. Nefesiniz bozulmamalı ve fazla terlememelisiniz. Fakat ayaklarınızın üzerinde uzun süre kalarak dayanıklılığınızı arttırmalısınız.
Başlangıçta çok istekli olmanıza rağmen daha sonraları düzenli antrenmanı sıkıcı bulabilirsiniz ve haftada bir iki antrenmanı yapmak istemeyebilirsiniz. Elinizden geldiğince programa sadık kalınız, çünkü devamlılık (süreklilik) programın ana temasıdır. Eğer herhangi bir haftanın büyük bir kısmını herhangi bir nedenden dolayı yapamazsanız bir sonraki haftaya geçmeyiniz ve yapmadığınız haftayı tekrarlayınız. Bu belki size 13. ve 14. haftaların bir kısmını veya bütününü kaçıracağınız anlamına gelebilir, fakat en azından dayanıklılığınızı en yüksek noktaya en doğru yolla getirmenize yardımcı olur.
NE KADAR HIZLI
Programda koşuların hangi hızla koşulacağı bazı terimlerle anlatılmıştır.
KOLAY;Tempo aralarındaki koşu veya çok az efor gerektiren çok yavaş jog.
YAVAŞ;Tempolardır, yani normal veya tahmin ettiğiniz maraton temponuzdan daha yavaş.
DÜZGÜN;Aşağı yukarı maraton temponuz.
CANLI;Yarı maraton temposu, koşu hızı noktası temposunun anaerobik eşik çok az (nefes alımı sadece oksijenli değil) altında.
SIKI;15. km. yarış temponuzda ya da anaerobik eşik noktası temponuza yakın olabilir.
HIZLI;Maksimum hızınıza yakındır. 5 km. temponuzda veya daha hızlıdır. Aşağı yukarı %90’lıkefor gerektiren koşullardır.
1.HAFTA-TOPLAM 85-90
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PAZAR
Sabah ısın Sabah Isın 8 km. 8 km. canlı 20-25
km. yavaş
6 km. kolay 4x1600 m. 6 m. Kolay 2x(8x200)hızlı kolay
Akşam
10 km. temposu Akşam uzun adımlarla 40 sn.
8 km. düzgün 3 dk. Ara ile
ve 10 km. düzgün 3 dk. Set
arası ve bitiriş
bitiriş jog jog
2.HAFTA-TOPLAM 85 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ PAZAR
Sabah
yokuş antrenmanı Sabah ınterval antrenmanı Sabah 10 km. kolay Isın
6 km. kolay 12x40 saniyelik hızlı 6 km. kolay 6x800 m. 2 dk.ara ile ve 8 km kolay 10
km. yarış ve
Akşam yokuş çık. Jog
atarak Akşam 6x400
m. 1 dk. Ara ile uzun bitiriş.jog.
8 km. düzgün geri dön 10 km. düzgün 5 km. temposunda
3. HAFTA-TOPLAM
85-100 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ PAZAR
Sabah
Isın Sabah Interval
antrenmanı SABAH 5 km. kolay 25-299
km. düzgün
8 km. kolay 4x1600 m. ve 8 km. kolay 6x800m. 2 dk. Ara ile 8
km. kolay
Akşam
1x3200 m. 3 dk. Akşam 6x400 m. 1 dk.ara
ile
10 km. yavaştan ara ile 10 km. 10 km. düzgün 5 km. temposunda
başlayarak temposunda
4.HAFTA- TOPLAM
96-100 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ PAZAR
Sabah
Isın
Sabah yokuş
antrenmanı Sabah 6 km.kolay Yarı maraton
yarışı
8km. kolay 8x100m. 8 km.kolay 14x40 saniye jog 8 km.
kolay
Akşam
2-3 dk. Ara ile. Akşam atarak
geri dön
8 km. kolay ve 10
km. düzgün
6x150 m. Arttırma
5.HAFTA-TOPLAM 96-100
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
PAZAR
Sabah 11-12 haftalık 3x3200m. 5dk. 10 km. düzgün Sabah 5 km.
kolay 28-32 km.
yavaş
8 km. kolay fortlek ara ile 8x100m. Arttırma
8km. kolay
Akşam
10km. yavaştan
başlayarak
hızlanarak bitir ve
6x150m.arttırma
6.HAFTA-TOPLAM 93 KM.
PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ PAZAR
Sabah ıntervalı sabah 10 km. uzun
sabah 8 km. kolay ve 15-16
km.
8 km. kolay 20x400m. 8 km. kolay
yokuş içinde 8 km. kolay 6-8 tane yarış
yada
Akşam 1dk. Jog ara ile akşam 6x2 dik yokuş arttırma tempo koşusu
10 km. düzgün 10km. temposu 6 km. kolay
7.HAFTA-TOPLAM
123-126 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ PAZAR
Sabah tekrar koşusu Sabah 15 km. canlı koşu
Sabah 8 km. yavaş 35-38 km. muhavemet
8 km. kolay 1x3200m. 6dk ile 8 km. kolay eşik noktası 8 km. kolay ve 6-8
tane koşusu
daha sonra
Akşam rest 3x1600 m. Akşam temposunda 6-7km.
kolay arttırma masaj yaptı
10 km. kolay 3dk. Ara ile 10 km. kolay
8.HAFTA-TOPLAM 104
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE
CUMA CUMARTESİ PAZAR
Sabah 10 km. düzgün Sabah 10 km. düzgün Sabah 8 km. kolay Isın
8 km. kolay 8 km. kolay 8 km. kolay son
1600m. 25 km.
yarım
Akşam Akşam Akşam yarış maraton
6-7 km. kolay 15 km. ınterval 6-7 km. kolay temposunda temposunda
10x800m. 90sn.
koş ve bitiriş
ara ile 10 km. Jog.
temposunda
9.HAFTA-TOPLAM 120
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
Sabah Toplam 14 km. Sabah 13km. fartlek Sabah dinlenme
8 km. kolay Tekrar koşuları
6 km. kolay içinde 7-8 tane 8 km. kolay
Akşam 4x1600 m. Akşam atak Akşam
10 km. kolay 10 km. temposunda 10 km. kolay 5km. jog
başla ve
düzgün tempoda
bitir
PAZAR
43-46 km. çok
yavaş su verecek
birini bulun ve
koşu sonrası
masaj yaptırın.
10.HAFTA-TOPLAM 102
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
Sabah 10 km. yavaştan Sabah Toplam 13 km. Sabah 10 km kolay
8 km. kolay başlayarak 8 km. kolay
Tekrar koşusu 8 km. kolay eğer yarış
Akşam Akşam 12x600 m
Akşam varsa kolay
8 km. kolay 13 km. düzgün 900 sn. ara ile 6 km. kolay
iyi hissediyorsan
tempoyu dalgalandır
PAZAR
19 km.
16 km. ’si
maraton temposunda
veya yarış
11.HAFTA-TOPLAM 120
KM.
PAZARTESİ SALI
ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
Sabah 10 km. kolay Sabah 10-14km. düzgün Sabah Dinlenme
8 km. kolay
tempoda 8 km. kolay tempoda YAVAŞ
8 km. kolay
Akşam fartlek Akşam başlayıp HIZLI Akşam
13 km. canlı 16 km. içinde BİTİR 6km. jog.
Eşik noktası 7x2dk.
Temposunda
PAZAR
35-38 km.
maraton temposunun
çok az altında bir
tempoyla
12.HAFTA-TOPLAM 120
KM.
PAZARTESİ SALI
ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
Sabah 10km. düzgün Sabah 8 km. kolay Sabah 6 km. jog ve
8 km. kolay 8 km. kolay 8 km. kolay 6-8x100m.
Akşam Akşam Akşam
atak
8 km. jog toplam 15 km. Dinlenme
tekrar koşusu
15-20x400m.
1dk. Ara ile
5 km. temposunda
PAZAR
25 km. yarış
yada tempo koşusu
13.HAFTA-TOPLAM 112
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
Sabah 10 km. kolay Sabah 11km. düzgün Sabah Dinlenme
8 km. kolay temposunda 8 km. kolay
tempoda ve 8 km. kolay
Akşam fartlek Akşam 6-8 tane Akşam
8 km. kolay 5km. maraton arttırma 6 km. jog
temposunda
1600m jog ve
sonra 5 km. daha
maraton temposunda
6sn/km. daha hızlı
PAZAR
35-38 km.
dayanıklılık
koşusu Maraton
temposunun çok az altında
14.HAFTA-TOPLAM
100-104 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
Sabah Toplam 16 km. Sabah 13 km. düzgün Sabah 6km. jog ve
8 km. kolay
ısın 8 km. kolay tempoda 8 km. kolay 6-8 tane
Akşam 8x1000 m. Akşam Büyük bir kısmı
Akşam arttırma
8 km. kolay 3dk. Jog ara ile 10-12 km. kolay maraton temposunda
Dinlenme
yavaş tempo ile yada 3dk.
Başla jog.
PAZAR
Isın ve
10-19 km. yarış ve
bitiriş jog.
15.HAFTA-TOPLAM 88
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
Sabah 25 km. fartlek Sabah 10 km. kolay Dinlenme Isın ve 10 km.
8 km. kolay içinde 6-8 tane
8 km. kolay tempoda maraton
Akşam 1dk. Hızlı Akşam tempoda
10 km. düzgün 11km. bunun
tempoda 8km.’lik bölümü
hızlı tempoda
PAZAR
16-19 km.
çok kolay
tempoda
16.HAFTA-TOPLAM 102
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
Sabah Isın ve 1600m. Sabah 5 km. kolay Dinlenme 30dk. Jog ve
3m. Kolay yarış temposunda 3 km. kolay 6-8
tane
Akşam sonrada bitiriş. Akşam arttırma
8 km. kolay 6 km. kolay
içinde
6-8 tane arttırma
PAZAR
YARIŞ
16 HAFTALIK, 3 SAATİN ALTINI KOŞMAK İÇİN ANTRENMAN PROGRAMI
1.HAFTA-TOPLAM 70-75
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay 11km. düzgün 10 km. kolay
Yokuş antrenmanı 8 km. kolay 10-12
km.
tempoda tempoda ve
tempoda 10x30 sn. ’lik tempoda düzgün
6-8 tane atak yokuş, tempoda
jog atarak geri
dönüş
PAZAR
14-16 km.
yavaş tempoda
2.HAFTA-TOPLAM 75-78
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay Isın ve 5-6 km.
10 km. kolay Isın ve 8x90sn. 8 km. kolay 11-13 km.
tempoda tempo koşusu
tempo 990 sn. ara ile tempoda düzgün
ve bitiriş jog. Tempoda kros
koşusu
PAZAR
19 km. yavaş
tempoda
3.HAFTA-TOPLAM 75-77
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay Toplam 10 km. 10 km. kolay
Isın ve 4x5-6dk. 8 km. kolay 11-13 km.
tempoda yokuş antrenmanı tempoda koşusu 3dk. Ara ile tempoda düzgün
10x30 sn. yokuş tempoları çok tempoda
çık ve geri jog hızlı koşma kros
at ve bitiriş jog. Koşusu
PAZAR
16 km. yavaş
tempo koşusu
4.HAFTA-TOPLAM 62-67
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay Toplam 11km. 8 km. kolay
Isın sonra 6x3dk. Dinlenme 5-8
km. kolay
tempo ve Isın sonra tempoda 2dk. Ara ile tempo
koşusu
6-8 tane atak 5-6 km. canlı (veya 6x800m.
tempo koşusu 400m. Jog ara
ve bitiriş jog. İle)
PAZAR
20 km. yavaş tempo
ile başla hızlı tempo
ile bitir
5.HAFTA-TOPLAM 73-80
KM.
PAZARTESİ SALI
ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay Toplam 11km. 10 km. düzgün Toplam 13km. 8 km. kolay Dinlen veya
tempoda yokuş antrenmanı tempoda yavaş başla tempoda 6 km. jog.
12x30 sn. sonra 100-200 m.
yokuş çık ve canlı tempolar ve
geri jog atarak aralarını jog
dön. Atarak sürdür.
PAZAR
Yarı
Maraton
Koşusu
6.HAFTA-TOPLAM
70-75 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8 km. kolay Yokuş antrenmanı 12 km. düzgün Isın ve 8 km. kolay
Isın ve 10 km.
tempoda 4x(90 sn.-2dk) tempoda
4x(5-6dk.) tempoda maraton
yokuş. Aralar jog. 3dk. Ara ile temposunda
koş
ve
bitiriş
jog.
PAZAR
16-20 km.
kolay tempo
koşusu
7.HAFTA-TOPLAM 82 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
10 km. düzgün Isın ve 7x800m. 8 km. kolay
Yokuş antrenmanı 8 km. kolay 5
km. jog.
Tempoda ve (veya 7x3dk.) tempoda 12x30 sn. veya tempoda
6-8 tane atak 2dk. Ara ile fartlek içinde Yavaş başla
12-15x30 sn. canlı
koşular
PAZAR
29-30 km.
yavaş
tempoda
8.HAFTA-TOPLAM 80 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay 10 km. yavaş Isın ve 10km.
10km. fartlek 8 km. kolay 6 km. jog.
Tempoda başla, hızlı bitir
hızlı tempoda içinde 200-300m.
tempoda
Koş hızlı koşular
PAZAR
Yarı Maraton
Yarış.
9.HAFTA-TOPLAM 88 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8 km. kolay Isın ve 6x3dk.
11-12 km. toplam 13 km. 6 km. jog 8 km.
kolay
Tempoda 2dk. Ara ile
düzgün 3x3 km. veya tempo ve
(veya6x800m. Tempoda 3x10dk. 6-8
tane atak
400 jog ara ile) 5dk. Ara ile
PAZAR
32 km.
10.HAFTA-TOPLAM 72-75
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
5 km. jog 10 km. düzgün
Toplam 13 km. 15 km. kolay 11 km. düzgün
5 km. jog
tempo. Yavaştan 10x400m. 10km. tempoda tempoda
başla. Temposunda
veya 12x1dk.
Hızlı 1dk. Yavaş
PAZAR
13 km. düzgün
tempo koşunun
içinde 10 km.
temposunda koş.
11.HAFTA-TOPLAM 87
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay 11 km. fartlek
10 km. düzgün 16 km.
içinde Dinlenme 8-10 km.
tempoda tempo koşusu 13 km.tempo veya kolay
yavaş başla koşusu 5 km. jog. Tempo
hızlı bitir.
PAZAR
29-30 km.
kolay
tempo
12.HAFTA-TOPLAM 85-88
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. jog 11 km. düzgün
Toplam 11 km. 13 km. canlı 5 km. jog
Toplam 16 km.
koşu 14x30 saniye 4x1600 m.
yavaş başla yokuş 5dk. Ara ile
PAZAR
21-25 km.
kolay tempo
veya
Yarı Maraton
Koşusu
13.HAFTA-TOPLAM 82
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
10 km. yavaş 11 km. kolay 16 km.
düzgün Toplam 11 km. 8 km. kolay 5 km. jog
tempoda tempoda tempo
koşusu 10x400 m. tempo koşu
fartlek içinde 13 km. 10 km. temposunda
tempo koşusu veya 12x1dk.
Hızlı 1dk. Yavaş
PAZAR
32-36 km.
14.HAFTA-TOPLAM 77-83
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8-10 km. 13
km. fartlek 10 km. kolay Toplam 16 km.nin
Dinlenme 6 km. jog
kolay tempoda 11 km.si
veya
tempoda maraton 5
km. jog
temposunda
PAZAR
24 km. düzgün
tempo koşusu
veya yarı
maraton
yarışı
15.HAFTA-TOPLAM 72-77
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8-10 km. 13
km. fartlek 10 km. kolay Toplam 16 km.nin
Dinlenme Isın sonra
kolay tempoda 2x5 km. maraton veya 5 km. 6-8km. canlı
tempoda temposunda jog. Tempoda
koşu
PAZAR
16 km. düzgün
tempoda koşu
16.HAFTA-TOPLAM
ÖNEMSİZ
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8 km. kolay Isın ve 1600m.
6 km. kolay 5 km. kolay
Dinlenme 30dk. Jog
tempoda yarış temposunda tempoda koşu tempolu koşu ve
birkaç
ve sonrada bitiriş ve 6-8 tane
atak
jog. Atak.
PAZAR
Yarış
1.HAFTA-TOPLAM 60-62
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay 10 km. yavaş Toplam 11
km. 10 km. kolay Dinlenme 8-12
km.
tempolu başla ve hızlı
Isın ve 10x1dk. Tempoda
koşu düzgün
koşu bitir. 2dk. Jog ara ile tempoda
koşu
PAZAR
13 km. düzgün
tempoda koşu
2.HAFTA-TOPLAM 82 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8 km. kolay Toplam 10 km. düzgün Isın ve 4x3dk. Dinlenme 10 km. kolay
tempoda koşu 8 km. ilk ve tempolu koşu 2dk.
Jog tempoda
son 1,5 km. koşu
yavaş ve geri
kalan 5 km.
hızlı
PAZAR
16 km. yavaş
tempoda
3.HAFTA-TOPLAM 64-68
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8 km. kolay 10 km. Yokuş
antrenmanı 8 km. kolay Dinlenme 10-13
km.
tempolu koşu düzgün 8X40sn. yokuş
tempolu koşu düzgün
tempolu ve aralar jog. Tempoda koşu
koşu
ve 6-8 tane
atak
PAZAR
19-20 km.
yavaş
tempoda
4.HAFTA-TOPLAM 60 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8 km. kolay 3x100 m. 8 km. kolay Yokuş antrenmanı Dinlenme
Isın ve 5 km.
tempoda veya tempoda 9x40sn. yokuşlar
iyi bir
koşu (3x4dk.) arası jog tempoda
3dk. Jog ile
ve bitiriş jog
PAZAR
16 km.
düzgün
tempoda koşu
5.HAFTA-TOPLAM 82 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8 km. kolay Toplam Toplam 10 km. Yokuş antrenmanı Dinlenme
6-7 km. kolay
tempoda koşu 10km. yavaş başla 10x40sn. lik veya 5 km.
tempoda
yavaş başla ve hızlı yokuşlar ve jog.
Koşu
ve sonra bitir jogla geri dön.
200m. lik
ataklar yap.
200’ler
arası 400m. jog
PAZAR
Yarı Maraton
Yarışı
6.HAFTA-TOPLAM 72 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay Toplam Isın ve 11 km. düzgün 5km. jog 8
km. fartlek
tempolu koşu 10 km. 3x1600m. tempolu koşu
ve
içinde
yavaş başla 5dk. Ara ile ve 6-8 tane birkaç
ve hızlı bitir
atak hızlı
200 m. ler
PAZAR
21 km. düzgün
tempoda koşu
7.HAFTA-TOPLAM 72 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8 km. kolay Isın ve 6 km. kolay
10 km. düzgün Dinlenme
Isın ve 5 km.
tempoda 3x10dk. Tempoda tempoda koşu tempolu
koşudan
temposunda koşu ve 6-8 tane sonra bitiriş jog
veya daha
atak
hızlı 4dk.
Ara ile
PAZAR
29 km.
8.HAFTA-TOPLAM 67-72
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
6 km. kolay 8 km. kolay Toplam 10 km. 10 km. yavaş Dinlenme 8 km. düzgün
tempoda tempoda yokuş antrenmanı başla hızlı
veya 5 km. tempoda ve
9x40sn. lik bitir. Jog. 6-8
tane atak
yokuşlar ve
jog atarak
geri
dön.
PAZAR
Yarı Maraton
Yarışı
9.HAFTA-TOPLAM 72 KM.
PAZARTESİ SALI
ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay 10 km. Toplam 10 km. Isın ve 4x1600m. Dinlenme Isın ve 5 km.
düzgün yavaştan başla
5dkç. Ara ile
canlı tempoda
tempoda sonra 30sn. lik koşu
ve bitiriş
ataklar araları
jogu
1dk. Joglar
PAZAR
32-35 km.
10.HAFTA-TOPLAM 70-74
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay 8 km. kolay 13 km. düzgün Toplam 10 km. Dinlenme Toplam 10 km.
tempoda tempoda ve tempoda Yavaş başla sonra
veya 5 km.si canlı
6-8 tane atak 10km.si 30sn.lik ataklar
5 km. jog tempoda(eğer
maraton araları
1dk.lık yarın yarış varsa
temposunda joglar yapma)
PAZAR
17-20 km. düzgün
tempoda veya
16-20km. yarış
11.HAFTA-TOPLAM 82 KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8 km. kolay Isın ve 12 km. maraton 10 km. yavaş Dinlenme 8
km. kolay
tempoda 6x45sn. temposunda başla hızlı bitir tempoda
koşu
3dk. Jog ve
6-8 adet atak
ara ile ve
bitiriş jogu
PAZAR
30 km.
mukavemet
koşusu
12.HAFTA-TOPLAM 82
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8 km. kolay 10 km. Tekrar koşusu 10 km. düzgün Dinlenme 6-7
km. jog ve
düzgün 4x1600m. tempoda 6-8
adet atak
tempoda 10 km. temposunda
PAZAR
Yarı Maraton
Yarışı
13.HAFTA-TOPLAM 77
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
8 km. kolay 10 km. Toplam 10 km. Toplam 12 km. 5 km. jog ve Dinlenme
tempoda düzgün içinde 10x30sn. içinde 2x5 km. 6-8 tane
atak
1dk. Jog ara ile maraton temposu
PAZAR
32 km. dayanım
koşusu
14.HAFTA-TOPLAM 67-72
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
6-7 km. jog 12 km.
Isın ve 6x800m. 10 km. kolay Dinlenme Toplam 11 km.
düzgün 2dk. Ara ile veya tempoda bunun
8 km.si
tempoda 6x3dk. 2dk. Maraton
temposunda
jog ara ile
PAZAR
16-20 km. veya
bunun 10-16km.si
hızlı tempoda
15.HAFTA-TOPLAM 64
KM.
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
8 km. kolay 10 km. Isın ve 10x400m.
8 km. kolay Dinlenme Isın ve 2x3200m.
tempoda düzgün 90sn. ile veya
tempoda maraton
tempoda 12x1dk. 1dk. Ara ile temposunda
PAZAR
16 km. düzgün
tempoda
16.HAFTA-TOPLAM
ÖNEMSİZ
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
5 km. jog Isın ve 6 km. kolay 5 km. jog Dinlenme 20dk. Jog ve
1600m. yarış tempoda ve birkaç
atak
temposunda 6-8 tane atak
sonrada
bitiriş jog
PAZAR
Yarış
1.HAFTA
PAZARTESİ SALI
ÇARŞAMBA
PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
20dk. Jog Dinlenme 20 dk. Jog
Dinlenme Dinlenme 20dk.
Jog
istediğiniz istediğiniz istediğin
zaman
zaman zaman dur ve dur ve yürü
durun ve yürüyün yürü fakat fakat
bunlar
fakat bunlar bunlar antrenmana antrenmana
antrenmana sayılmaz sayılmaz.
Sayılmaz
PAZAR
60dk. Gezinti
şeklinde koşu.
2.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
20-25dk. Jog Dinlenme 20-25 dk. Jog
Dinlenme
Dinlenme 20-25dk. Jog
PAZAR
90dk. Gezinti
şeklinde koşu.
3.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
20-25dk. Jog Dinlenme 20-25dk. Jog Dinlenme Dinlenme 20-25dk. Jog
PAZAR
90dk. Gezinti
şeklinde koşu
4.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
20-25dk. Jog Dinlenme 20-25dk. Jog Dinlenme Dinlenme 20-25dk. Jog
PAZAR
60dk. Jog
mümkünse
yürümeye
çalış
5.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
20dk. Koşu Dinlenme 30dk. Koşu
Dinlenme Dinlenme 3200m. pistte
koş
PAZAR
90dk. Gezinti
şeklinde koşu
yada 10 km. yol
yarışı
6.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
20-25dk. Koşu Dinlenme 20-25dk. Koşu
Dinlenme Dinlenme 20-25dk. Koşu
içinde 8x30sn.
yokuş
PAZAR
60dk. Jog
yürüme
7.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
30dk. Koşu Dinlenme 30dk. Koşu
Dinlenme 30dk. Koşu 30dk. Koşu
PAZAR
13 km. koşu
gerekliyse yürü
8.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
30dk. Koşu Dinlenme 30dk. Koşu
Dinlenme 30dk. Koşu Dinlenme
PAZAR
2 saat jog ve
yarı maraton
yarışması
9.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
30dk. Koşu Dinlenme 3x1600m.
Dinlenme 30dk. Koşu 30dk. Koşu
5dk. Ara ile
PAZAR
13 km. koşu
10.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
CUMARTESİ
20-25dk. Koşu Dinlenme 5 km. koşu Dinlenme 20-25dk.
Koşu 20-25dk. Koşu
PAZAR
16 km. yavaş
11.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
25-30dk. Koşu Dinlenme 3x1600m.
Dinlenme 25-30dk. Koşu 25-30dk. Koşu
5dk. Ara ile
PAZAR
20km. yarış
veya 15 km.
yarış
12.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
20-25dk. Koşu Dinlenme 5 km.
Dinlenme 25-30dk. Koşu 25-30dk. Koşu
tempolu
koşu
PAZAR
Yarı Maraton
Yarışı
13.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
20dk. Koşu Dinlenme 3x1600m.
Dinlenme 20dk. Koşu 35dk. Maraton
5dk. Ara ile temposunda
PAZAR
25-29km.
dayanıklılık
koşusu
her 1 saatte
5dk. Yürü
14.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
20dk. Koşu Dinlenme 5 km. koşu Dinlenme 40dk. Maraton 20dk. Koşu
temposunda
PAZAR
10-16 km. yarış veya
16 km. içinde
8 km. canlı
tempoda
15.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
20dk. Koşu Dinlenme 35dk. Maraton Dinlenme
2x1600m. 20dk. Koşu
temposunda
PAZAR
50dk.
Maraton
temposunda
16.HAFTA
PAZARTESİ
SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ
20dk. Jog Isın
ve 30dk. Kolay Dinlenme
Dinlenme 20dk. Jog
1600m. tempoda
maraton ve 4-6 tane
temposunda atak
ve bitiriş
jog
PAZAR
Yarış
SON HAFTA HAZIRLIĞI
Son hafta yapacağınız hatalar sonucunda daha iyi dereceler değil ama daha kötü derece koşmanıza neden olabilirsiniz. Son hafta en iyi 10 km.nizi koşmaya çalışmayınız. Parkuru ve maraton temponuzu düşünün fakat sakın durmadan 5-6 km’den fazla koşmayınız.
Günlük antrenman programınızı düzenli uygulamaya çalışınız. Yani hergün azda olsa koşmaya çalışınız. Sizin son uzun koşunuz yarış gününden bir hafta önce olmalıdır (16 km.)
Karbonhidrat yüklemesi yarışın olduğu hafta uzun ve düzenli bir işlemin sonucudur.ilk üç gün çok az karbonhidratlı yiyecekler tüketiniz. Onu takip eden yani antrenmanları da iyice kestiğiniz son 3 günde yüksek karbonhidratlı yiyecekler tüketiniz. Karbonhidrat yüklemesi sonucu, maratonda çok gerekli olan enerjinin kaynağı olan kaslarda ki glikojen %20-30 oranında artar. Maratonda ‘‘duvara çarpma’’ denilen safha yani vücudunuzun enerji için kaslarda ki glikojendeki bu artış nedeniyle ileri ertelenmiş olur.
Ya birleşik karbonhidratlar (nişastalı yani makarna, pirinç, kepekli ekmek, patates) veya basit karbonhidratlar(şeker, yani toz şeker, gazlı içecekler, meyveler) tüketiniz. Fakat unutmayınız ki;dengeli beslenme için proteinli, yağlı ve posalı yiyeceklere gereksiniminiz vardır.
Her bir saatlik koşu için yaklaşık 1 lt. sıvı kaybedersiniz, bundan dolayıdır ki yarışta ki su istasyonlarından başka yarışa başlamadan 15-20 dk.öncede yeterince sıvı tüketiniz. Antrenmanlarda su alma denemeleri yapmalısınız.
Vücudunuzdaki acı ve ağrıları görmemezlikten gelmeyiniz. Yanlış bir şey yada acı ve ağrı hissediyorsanız uzmanınıza danışınız.su kaybı ile ilgili birkaç şey daha söylemek istersek, yukarıda söylediğimiz gibi bir saatlik oksijenli (aerobik) koşuda 1-2 lt. sıvı kaybediyorduk.her bir litrelik sıvı kaybı nabzımızın dakikada 8 defa daha fazla atmasına neden olur, vücut sıcaklığı artar, kan basıncı düşer ve vücudumuzun dış yüzeyine giden kan (bu sistem vücudumuzun fazla sıcaklığının atılmasına yardımcı olan doğal olan bir sistemdir) miktarında düşüş olur.